vintage gualia iliou

Vintage Γυαλιά ηλίου

Τα γυαλιά ηλίου ξεκίνησαν ως απλά προστατευτικά για τα ματιά και με τα χρόνια κατέληξαν να αποτελούν ένα απαραίτητο αξεσουάρ που κατέχει το δικό του κομμάτι στο χώρο της μόδας. Κάποια από τα μοντέλα τα οποία φορέθηκαν από διάσημους έμειναν στη μνήμη μας και χαρακτηρίστηκαν ως vintage γυαλιά ηλίου.

 

Γιατί είναι λοιπόν τόσο διάσημα τα vintage γυαλιά ηλίου;

 

Τζον Λένον, Kurt Cobain, Steve Mc queen και Tony Montana. Τι έχουν όλοι αυτοί ως κοινό; Λοιπόν, εκτός από το γεγονός ότι όλοι ήταν διάσημοι στο χώρο τους η βασική λεπτομέρεια  που τους ενώνει είναι τα γυαλιά ηλίου τους, τα οποία πλέον ανήκουν στα vintage ανδρικά γυαλιά ηλίου.

Τα vintage γυαλιά ηλίου αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της βιομηχανίας της μόδας και προσφέρουν έμπνευση στους νέους σχεδιαστές. Η σύνδεση τους με τις διασημότητες είναι εν μέρει υπεύθυνη γι’ αυτό. Ο κινηματογράφος και τα μουσικά video clip είναι οι δύο μεγάλες επιρροές στο υποσυνείδητο των ανθρώπων για τα γυαλιά ηλίου vintage”, εξηγεί ο John Morris, εμπειρογνώμονας οπτικών και ιδιοκτήτης του ιστορικού καταστήματος Kings Cross Eyes στο Λονδίνο. “Σκεφτείτε τον James Dean και τον Johnny Depp στο Tarte Optical, διάσημους ράπερς να φορούν vintage γυαλιά Versace και, φυσικά, τον Steve Mcqueen με τα vintage γυαλιά ηλίου Persol”.

 

Καθ’ όλη την ιστορία, ορισμένα διάσημα πρόσωπα ήταν τόσο έντονα συνδεδεμένα με το ύφος των γυαλιών ηλίου που τελικά αυτά τα γυαλιά ηλίου έγιναν μέρος της οπτικής ταυτότητας τους. Τα γυαλιά ηλίου γίνονται τόσο χαρακτηρίστηκα που αν κάποιος  βάλει ένα ζευγάρι λευκών γυαλιών ηλίου σε ένα καρπούζι και να σας ρωτήσει ποιος είναι, πιθανότατα θα απαντούσατε «Νιρβάνα» εννοώντας τον frontman του συγκροτήματος Kurt Cobain.

Αλλά υπάρχει ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα vintage γυαλιά ηλίου είναι τόσο περιζήτητα. “Απλά ήταν καλύτερα”, λέει ο Μόρις. “Χρησιμοποιούσαν υψηλότερη ποιότητα, βαρύτερο οξικό σκελετό, χειροποίητα εξαρτήματα και γυαλί σε αντίθεση με τους πλαστικούς φακούς”. Αυτή η ποιότητα σήμαινε ότι υπήρξε μια εποχή που τα γυαλιά ηλίου κυριολεκτικά αποτελούσαν πολύτιμα αντικείμενα.  

Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα vintage ανδρικά γυαλιά ηλίου και με ποιες προσωπικότητες έχουν συνδεθεί:

Vintage γυαλιά ηλίου τύπου Wayfarer

Δεν είναι μυστικό ότι στον πρώην πρόεδρο Kennedy άρεσε να αθλείται φορώντας ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου σε χρώματα ταρταρούγας. Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι στην πραγματικότητα δεν φορούσε γυαλιά ηλίου τύπου wayfarer. Το brand που είχε επιλέξει ο πρόεδρος ήταν Saratoga και παρόλο που το μοντέλο δεν βγαίνει πλέον στην παραγωγή αποτέλεσε έμπνευση και σημείο αναφοράς για πολλές μάρκες.

Το συγκεκριμένο σχέδιο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και υβριδικό. Ενώ κυρίως αποτελείται από γωνίες ταυτόχρονα έχει και στρογγυλεμένα σημεία. Αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί ένα μοναδικό στυλ ικανό να ταιριάξει σε όλο το φάσμα των σχημάτων προσώπου. Στρογγυλό, ωοειδές, τετράγωνο, τριγωνικό οποιοδήποτε και αν είναι το σχήμα τους προσώπου σας, επιλέγοντας αυτού του τύπου τα γυαλιά ηλίου είναι σχεδόν αδύνατο να κάνετε λάθος.

vintage gualia iliou

Αν θέλετε να ακολουθήσετε το στυλ του πρόεδρού, μπορείτε να συνδυάσετε αυτό το μοντέλο με σακάκι ή κοστούμι. Tο μοντέλο αυτό θα σας συνοδεύσει στις επίσημες εμφανίσεις σας. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να συνδυαστεί με ένα απλό T-shirt και τζιν ακολουθώντας το απλό καθημερινό ντύσιμό σας.

Πλέον η εξέλιξη του μοντέλου, της τεχνολογίας και της μόδας, παρουσιάζεται με διαφορετικά υλικά όπως πλαστικό και σε διαφορετικούς χρωματισμούς σκελετού και σε διαφορετικά χρώματα και τύπων φακών, όπως γυαλιά ηλίου με φακούς καθρέφτες.

gialia iliou kafegialia iliou me motivo

Vintage λευκά γυαλιά ηλίου

Το 1993, ο φωτογράφος Jesse Frohman φωτογράφησε τον frontman των Nirvana Kurt Cobain σε μια σειρά από πορτρέτα. Φορούσε ένα ζευγάρι λευκά, στρογγυλά γυαλιά ηλίου. Αυτά τα πλάνα συνέχισαν να γίνονται μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες εικόνες του frontline, απαθανατίζοντας τα συγκεκριμένα λευκά γυαλιά ηλίου και προωθώντας τη δημιουργία αμέτρητων απομιμήσεων τις επόμενες δεκαετίες.

Δεν χρειάζεται να είσαι επαγγελματίας στιλίστας ούτε γνώστης γυαλιών για να καταλάβεις ότι αυτό το πλαίσιο δεν είναι ένα για τους αδύναμους του στυλ. Το έντονο, στρογγυλό σχήμα θα λειτουργήσει καλύτερα σε πρόσωπα ωοειδή, τετράγωνα ή σε σχήμα καρδιάς. Πάντως ο πιο σημαντικός παράγοντας στην εφαρμογή ενός στυλ με αυτά τα γυαλιά είναι  η αυτοπεποίθηση, έτσι ώστε να μπορείτε να το υποστηρίξετε.

vintage gualia iliou

Τα τολμηρά γυαλιά ηλίου δημιουργούν από μόνα τους ένα κομμάτι statement. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσέξετε το υπόλοιπο του ντυσίματος σας να είναι πιο απλό. Αφήστε τα γυαλιά ηλίου να μιλήσουν.

 

Vintage στρογγυλά γυαλιά ηλίου

Τα στρογγυλά γυαλιά ηλίου αμέσως συνδυάζονται με ένα συγκεκριμένο διάσημο. Σε όλους μας έρχεται στο μυαλό ο γνωστός και γοητευτικός χίπης των Beatles  Τα γυαλιά ηλίου του Lennon είναι τόσο γνωστά όσο και η μουσική του και το ύφος, και λόγω αυτού έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της μόδας σε όλη τη δεκαετία του ’70.

Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε σχετικά με το σχέδιο είναι ότι είναι σίγουρα στρογγυλό. Αυτό σημαίνει ότι αν το πρόσωπό σας έχει στρογγυλό σχήμα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε μοντέλα με στρογγυλούς φακούς. Αν έχετε ένα πιο γωνιακό πρόσωπο, όπως ο ίδιος ο Lennon μπορείτε άφοβα να δοκιμάσετε τα vintage στρογγυλά γυαλιά ηλίου.

vintage gualia iliou

Αν δε σκοπεύετε να δημιουργήσετε ένα πλήρες hipster στυλ, θα ήταν καλύτερα να αποφύγετε τα στρογγυλά γυαλιά χωρίς πλαίσιο. Αντ’ ‘αυτού επιλέξτε ένα στρογγυλό πλαίσιο, αλλά σε υλικό accetate ή παχύτερο μέταλλο. Επίσης μπορείτε να δοκιμάστε γυαλιά ηλίου με λιγότερο στρογγυλούς φακούς στο κάτω μέρος, γυαλιά ηλίου με διάφανους σκελετούς ή γυαλιά με πλαίσιο σε χρώμα ταρταρούγας.

gialia iliou metalikagialia iliou strogula mple

Γυαλιά ηλίου με γέφυρα

Με το ελαφρύ πλαίσιο, το πτυσσόμενο σκελετό και τους κρυσταλλικούς μπλε φακούς, τα γυαλιά του Steve McQueen ήταν άμεσα αναγνωρίσιμα μέσα σε μια θάλασσα παρόμοιων σκελετών της δεκαετίας του ’60. Εμφανίστηκαν στο προσκήνιο αφού ο McQueen τα φόρεσε στο The Thomas Crown Affair και τα ζευγάρια από την προσωπική του συλλογή ήταν γνωστό ότι πουλήθηκαν για 70.000 $.

vintage gualia iliou

Το κεκλιμένο μέρος στο ύψος του φρυδιού και οι καμπύλες στις άκρες σημαίνουν ότι αυτό το στυλ λειτουργεί καλύτερα για εκείνους με τετράγωνα ή ορθογώνια πρόσωπα. Όμως  θα εξακολουθούν να φαίνονται εξαιρετικά σε στρογγυλεμένα πρόσωπα καθώς ο σχεδιασμός στη κομμάτι της μύτης διατηρεί το γωνιακό στοιχείο.

Στην ταινία που έκανε τα γυαλιά διάσημα, ο McQueen τα φορούσε του με κοστούμι και ένα σακάκι Harrington με γιλέκο και chinos. Μια παρόμοια εμφάνιση στην πιο σύγχρονη μορφή της θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ισχυρό statement.

gialia iliou strogula mplegialia iliou metalina mple

Vintage γυαλιά ηλίου τύπου Aviator

Είναι γνωστό πως ο  Tony Montana είχε μια μεγάλη γκάμα από γυαλιά ηλίου. Ωστόσο, το ζευγάρι που όλοι οι λάτρεις των γυαλιών ονειρεύονται να πάρουν τα χέρια τους είναι το Linda Farrow 6031s που ήρθε για να καθορίσει το πολυτελές στυλ του πιο αδίστακτου εγκληματία του Μαϊάμι τη δεκαετία των 1980s.

Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να είσαστε σκληρός εγκληματίας για να αποκτήσετε ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου  παρόμοιο με αυτό του Montana. Ο σκελετός μοιάζει με το στυλ Aviator, το οποίο σημαίνει ότι θα φαίνεται εξαιρετικό στην πλειοψηφία των σχημάτων προσώπου. Ωστόσο,  αν τα ζυγωματικά δεν είναι στο κατάλληλο σημείο, μπορεί να είναι καλύτερα να επιλέξετε ένα μοντέλο το οποίο να κάθεται λίγο ψηλότερα στο πρόσωπο σας.

Για ολόκληρη τη δεκαετία του 1980 όλο τα Μαϊάμι ακολουθούσε αυτό το στυλ με ένα πουκάμισο κουβανέζικων χρωμάτων, λευκά παντελόνια καφέ παπούτσια και ακριβά αξεσουάρ.

gialia iliou ksilinagualia iliou isia grammi

 

Στις σελίδες μας μπορείτε να βρείτε vintage γυαλιά ηλίου στις σύγχρονες εκδοχές τους που θα σας βοηθήσουν να απογειώσετε το στυλ σας. Αναζητήστε τα μοντέλα μας και επωφεληθείτε από τις μοναδικές προσφορές. Συμβουλευτείτε τους οδηγούς οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το κατάλληλο ζευγάρι με βάση το σχήμα του προσώπου σας. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την εφαρμογή μας για VIRTUAL δοκιμή των γυαλιών πάνω στο πρόσωπο σας.

 

 

 

 

Κέρδισε 10% Έκπτωση

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και κερδίσε 10% έκπτωση

στην πρώτη σου παραγγελία