istoria rologiou

Ιστορία του ρολογιού

Οι άνθρωποι πάντα μαγεύονταν όταν παρατηρούσαν το χρόνο. Από τον προϊστορικό άνθρωπο μέχρι τη σύγχρονη τρέλα της τεχνολογίας, ο κόσμος έχει δει πάρα πολλές διαφορετικές συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν για τη μέτρηση του χρόνου. Τα ηλιακά ρολόγια και τα ρολόγια νερού συγκαταλέγονταν στις πιο συνηθισμένες μεθόδους παρακολούθησης του χρόνου πριν την εφεύρεση του μηχανικού ρολογιού στα τέλη του 1200.

Πως εξελίχθηκαν όμως τα ρόλογια πριν τα γνωρίσουμε όπως είναι σήμερα;

 

Το ρολόι το 13ο-16ο αιώνα

Το 1275, το πρώτο μηχανικό ρολόι επινοήθηκε στην Αγγλία. Ένα από τα παλαιότερα ρολόγια εργασίας βρίσκεται στο Καθεδρικό Ναό του Salisbury, που ολοκληρώθηκε το 1386. Αυτό το ρολόι δεν δείχνει τίποτα και λέει το χρόνο χτυπώντας τις ώρες. Στις αρχές του 1300, κατασκευάστηκαν τρία μηχανικά ρολόγια στην Ιταλία. Το ένα ήταν ένα αστρονομικό ρολόι, το δεύτερο χτυπούσε ένα κουδούνι κάθε ώρα και το τρίτο ακολούθησε τις ώρες, την ανατολή και τις ημέρες του μήνα. Καθώς προχωρούσαν τα χρόνια, οι σιδεράδες συνέχισαν να χτίζουν ρολόγια με δυνατά κουδούνια για να ακουστούν σε αρχοντικά και πόλεις.

Ο 16ος αιώνας έφερε μαζί τη χρήση του ορείχαλκου, του χαλκού και του αργύρου και όχι του σιδήρου που είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως. Στη δεκαετία του 1540 η ελβετική βιομηχανία ρολογιών γεννήθηκε επειδή ο μεταρρυθμιστής John Calvin απαγόρευσε τους ανθρώπους να φορούν κοσμήματα. Έτσι αναγκάστηκαν οι κοσμηματοποιοί να μάθουν μια άλλη τέχνη, την ωρολογοποιία. Το 1574, το πρώτο γνωστό ρολόι τσέπης δημιουργείται σε μπρούντζο με θρησκευτικές απεικονίσεις τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω μέρος.

Το ρολόι 17ο-19ο αιώνα

Το Εκκρεμές

Το ρολόι του Pendulum κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Christian Huygens το 1656, αλλά για πρώτη φορά μελετήθηκε το 1602 από τον Galileo. Το ρολόι εκκρεμούς μείωσε την απόκλιση στο χρόνο σε περίπου 15 δευτερόλεπτα την ημέρα για την υπάρχουσα μηχανική ακρίβεια των 15 λεπτών την ημέρα. Η κίνηση του εκκρεμούς βρέθηκε ότι μπορεί να μετρήσει τη δύναμη της βαρύτητας. Οι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου του Isaac Newton, μελέτησαν το εκκρεμές και βοήθησαν να μετρηθεί με ακρίβεια το σχήμα της γης λόγω της δύναμης της κίνησης. Με τα χρόνια, το εκκρεμές δεν χρησιμοποιήθηκε μόνο για επιστημονικούς σκοπούς, αλλά ήταν επίσης τελειοποιημένο για να κρατήσει τον πιο ακριβές χρόνο.

Ρολόγια τσέπης

Τα ρολόγια τσέπης άρχισαν να παράγονται στα τέλη του 16ου αιώνα και έδειχναν μόνο την ώρα. Το 1680 ότι τα λεπτά προστέθηκαν στα ρολόγια. Τα πρώτα ρολόγια με δευτερόλεπτα εμφανίστηκαν 10 χρόνια αργότερα, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν πολύ για αρκετό καιρό. Το ρολόι τσέπης αντικατέστησε το παλαιότερο εκκρεμές. Αυτή η αλλαγή λέγεται ότι συνέβη αφού ο Charles II της Αγγλίας εισήγαγε τα γιλέκα. Για να μπορεί στο ρολόι να  τοποθετείτε σε μια τσέπη, το σχήμα ήταν πεπλατυσμένο και καμπυλωμένο για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αιχμηρή άκρη η οποία θα μπορούσε να χαλάσει τα ρούχα. Το ρολόι ήταν καλυμμένο με γυαλί το 1610 για να προστατεύσει τους δείκτες από ζημιά.

Ρολόγια για όλους

Από το 1700 τα ρολόγια αρχίσαν να δίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Οι κατασκευαστές παρήγαγαν ρολόγια σε όλα τα σχήματα και μεγέθη, συμπεριλαμβανομένων των εκκρεμών και των διακοσμητικών ρολογιών. Επειδή τα ρολόγια γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, υπάρχει μεγαλύτερη ανάπτυξη με στην τεχνολογία τους. Ο ρυθμιστής ρολογιού που εμφανίστηκε το 1715 έφερε περισσότερη ακρίβεια. Ο πρώτος μηχανισμός αυτόματου κουρδίσματος εφευρέθηκε το 1770 από τον Abraham-Louis Perrelet. Ο Jean-Antoine Lepine δημιούργησε μια λεπτότερη κίνηση το 1770, η οποία επέτρεψε επίσης στους ωρολογοποιούς να κατασκευάζουν λεπτότερα ρολόγια, πιο εύκολο να φυλαχθούν. Ο μοχλός ρύθμισης, μολονότι εφευρέθηκε το 1759, βελτιώθηκε το 1785. Αυτός ο τρόπος ρύθμισης χρησιμοποιήθηκε κυρίως στη Βρετανία, καθώς οι Ελβετοί ωρολογοποιοί χρησιμοποίησαν κυλινδρικούς ρυθμιστές μέχρι τα τέλη του 1800.

Μαζική παραγωγή ρολογιών

paragogi rologion

Με τις αναβαθμίσεις της τεχνολογίας τον 19ο αιώνα, οι κατασκευαστές ήταν επίσης σε θέση να αναπτύξουν τα δικά τους συστήματα για την αναπαραγωγή εργαλείων και μηχανημάτων. Η μαζική παραγωγή άνθισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως στη Μασαχουσέτη και το Κοννέκτικατ. Τα φτηνότερα υλικά επέτρεψαν τη μαζική παραγωγή ρολογιών τσέπης που τα έθεσε για πρώτη φορά στη διάθεση των απλών ανθρώπων. Η μαζική παραγωγή ζήτησε επίσης μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζονταν τα ρολόγια τσέπης. Από περίπου το 1860 και μετά, η ρύθμιση με κλειδί αντικαταστάθηκε από την ρύθμιση χωρίς κλειδί. Αυτό σήμαινε ότι το ρολόι τσέπης ρυθμίζονταν γυρνώντας το στέμμα.

Ρολόγια χεριού

Το πρώτο ρολόι χειρός δημιουργήθηκε το 1812, για να ταιριάζει στον καρπό της Βασίλισσας της Νάπολης, ωστόσο, είχε προηγουμένως εισαχθεί στη δεκαετία του 1570 αλλά περιγράφετε ως ρολόι βραχίονα. Τα ρολόγια χειρός αρχικά τα φορούσαν κυρίως γυναίκες, καθώς τα ρολόγια ήταν επιρρεπή σε ζημιές.  Γι ‘αυτό και οι άνδρες προτιμούσαν ρολόγια τσέπης. Τα ρολόγια χειρός έγιναν πιο δημοφιλή στους άνδρες του στρατού. Το 1880, ο Constant Girard, του Girard-Perregaux, παρήγαγε δυο χιλιάδες ρολόγια χειρός για γερμανικούς ναυτικούς αξιωματικούς. Ο βραζιλιάνος αεροπόρος Alberto Santos-Dumont ήταν σε αναζήτηση ενός ρολογιού που θα του επέτρεπε να κρατά και τα δύο χέρια στα χειριστήρια ενώ συγχρόνιζαν τις πτήσεις. Είπε στον καλό του φίλο Louis Cartier να βρει μια εναλλακτική λύση. Ο Cartier και ο ωρολογοποιός του Edmond Jaeger ανέπτυξαν το ρολόι χειρός Santos, προερχόμενο από τον Santos-Dumont που το φορούσε κατά τις πτήσεις του.

Το ρολόι στον Πρώτό Παγκόσμιο Πόλεμο

istoria tou rologiou pagosmios polemeos

Κατά τη διάρκεια του πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, ένα ρολόι τσέπης σήμαινε ότι για να μπορούν να βλέπουν το χρόνο, οι στρατιώτες δεν μπορούσαν να μεταφέρουν πλήρως όλο τον εξοπλισμό τους. Για να κρατήσουν τα χέρια τους ελεύθερα, τους δόθηκαν ρολόγια χειρός που ονομάζονται “ρολόγια τάφρων”. Αυτά τα πρώτα ρολόγια χειρός έγιναν με τεχνολογία των ρολογιών τσέπης. Μερικές μάρκες θα έβαζαν το κούρδισμα στις 12 το, ενώ άλλα το μετακόμισαν στο 3. Φοριούνταν σε δερμάτινους ιμάντες και επέτρεπαν τον ακριβή συντονισμό των ελιγμών και των επιθέσεων. Τα ρολόγια χειρός έγιναν μέρος του εξοπλισμού του αξιωματικού για το μέτωπο του πολέμου. Υποχρεούταν να έχουν ένα φωτεινό ρολόι καρπού με άθραυστο κρύσταλλο, το οποίο έπρεπε επίσης να αγοράσουν μεμονωμένα και όχι να το προμηθευτούν από τον στρατό. Επειδή οι άνδρες επρόκειτο να αγοράσουν τα δικά τους ρολόγια, υπήρχαν πολλές διαφημίσεις που εμφανίστηκαν παντού οι  οποίες βοήθησαν στη διάδοση ρολογιών χειρός.

 

Το 1930, το πρώτο χρονόμετρο κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από την Breitling Watch Company, παρόλο που αρχικά εφευρέθηκε στη δεκαετία του 1770. Τα ηλεκτρικά ρολόγια εισήχθησαν στη δεκαετία του 1950. Τα ηλεκτρικά ρολόγια αντικαταστάθηκαν  το ρολόι χαλαζία, που εισήχθη το 1969. Το ρολόι χαλαζία αφαιρούσε όλα τα κινούμενα μέρη που υπήρχαν σε μηχανικά ρολόγια, αντικαθιστώντας τα με μια μπαταρία. Αυτό σήμαινε ότι τα ρολόγια μπορούσαν να διατηρήσουν μεγαλύτερη ακρίβεια χωρίς καθαρισμό ή λίπανση.. Τα ρολόγια χαλαζία χρησιμοποιούσαν ψηφιακούς μετρητές αντί για δείκτες να δείχνου το χρόνο, αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται στα ρολόγια χαλαζία μέχρι και σήμερα.

 

Τα ρολόγια χωρίς χαλαζία κατασκευάζονται ακόμα σήμερα, κυρίως από πολυτελή ελβετικά εμπορικ’ες μάρκες. Πολλά από αυτά δημιουργούνται με το χέρι ακόμα και διαθέτουν χειροποίητες επιφάνειες από το δίσκο μέχρι τις μικρότερες βίδες. Η παραγωγή αυτών των ρολογιών είναι μια πραγματική μορφή τέχνης που δεν κατέχουν πολλοί άνθρωποι.

 

Το μέλλον των ρολογιών

Το ασήμι, ο ανοξείδωτος χάλυβας και ο χρυσός είναι όλα κοινά υλικά ρολογιών, οι εταιρείες έχουν πειραματιστεί χρησιμοποιώντας τιτάνιο και ίνες άνθρακα καθώς και αλουμίνιο και πλατίνα. Τα τελευταία  χρόνια, τα ρολόγια κατασκευάζονται με ακόμα πιο υψηλής τεχνολογίας υλικά, συμπεριλαμβανομένων του πυριτίου και των κεραμικών υλικών.

Πιο πρόσφατα, με την τεχνολογία που επεκτείνεται στον κλάδο των υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων, οι εταιρείες πειραματίζονται με το «έξυπνο ρολόι». Τα ρολόγια αυτά δεν προορίζονται αποκλειστικά για τους ωρολογοποιούς, καθώς οι εταιρείες λογισμικού έχουν περάσει πολύ χρόνο στην έρευνα για το πώς μπορεί να χωρέσει σε τόσο μικτό χώρο η τεχνολογία.

Το μηχανικό ρολόι κάποτε πέθανε σχεδόν εξαφανίστηκε όταν παρουσιάστηκε το ρόλοι χαλαζία. Όμως επανέρχεται στη ζωή μας. Ακόμη και με όλες τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και κυκλοφορίες, τα μηχανικά ρολόγια είναι εδώ για να μείνουν. Η ομορφιά που υπάρχει στην κατασκευή και η μηχανική καινοτομία αυτών των ρολογιών ελκύει τους ανθρώπους.

Κέρδισε 10% Έκπτωση

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και κερδίσε 10% έκπτωση

στην πρώτη σου παραγγελία