gialia iliou uv protection

Προστατέψτε τα μάτια σας με γυαλιά ηλίου

Σε όλους μας αρέσει το φως του ήλιου όπως γνωρίζουμε καλά και τα οφέλη του. Κάνει τα λουλούδια και τα δέντρα να μεγαλώνουν, ζεσταίνει το σώμα μας και ανεβάζει τη διάθεση μας. Η ίδια η ζωή θα ήταν αδύνατη χωρίς τη συμβολή των ηλιακών ακτινών.

Παρόλα τα οφέλη όμως και την αναγκαιότητα του ήλιου για να υπάρχει ζωή, οι ακτίνες του που κρύβουν ορισμένους κινδύνους.

Ποιές είναι όμως οι βλάβες που μπορεί να προκληθούν από την UV ακτινοβολία;

Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ήλιου μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία οφθαλμικών προβλημάτων, όπως καταρράκτη, εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, μη καρκινικές αναπτύξεις στην επιφάνεια του ματιού (pingueculae και pterygia) και ακόμη και καρκίνο του ματιού και των βλεφάρων.

Τα προβλήματα οφθαλμού που σχετίζονται με την υπεριώδη ακτινοβολία εμφανίζονται σταδιακά μετά από πολλά χρόνια επαναλαμβανόμενης έκθεσης σε UV. Αλλά είναι επίσης πιθανό να έχετε ένα οδυνηρό ηλιακό έγκαυμα στα ματιών (φωτοκερατίτιδα) από λίγες μόνο ώρες έκθεσης σε έντονο ηλιακό φως.

Eδώ θα σας βοηθήσουμε να αποκτήσετε μεγαλύτερη επίγνωση των κρυφών κινδύνων της υπεριώδους ακτινοβολίας από το φως του ήλιου και πώς να προστατέψετε τα μάτια σας.

 

Οι αθέατοι κίνδυνοι από την UV

Λίγες μόνο ώρες με έντονο ηλιακό φως χωρίς γυαλιά ηλίου μπορούν να εκθέσουν τα μάτια σας σε αρκετή ακτινοβολία UV ώστε να προκαλέσουν οδυνηρό ηλιακό έγκαυμα στην καθαρή μπροστινή επιφάνεια των ματιών σας (κερατοειδής), που ονομάζεται φωτοκερατίτιδα.

Συχνά ονομάζεται και τύφλωση χιονιού, η φωτοκερατίτιδα προκαλεί σοβαρό πόνο στα μάτια, ευαισθησία στο φως και προσωρινή απώλεια της όρασης που μπορεί να διαρκέσει έως και 48 ώρες.

Αλλά δεν χρειάζεται να είστε σε χιονισμένες περιοχές για να πάθετε φωτοκερατίτιδα. Το άμεσο ηλιακό φως ή ο ήλιος σε συνδυασμό με οποιαδήποτε ουσία που αντανακλά ένα σημαντικό ποσοστό UV ακτινών μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μάτια.

Σύμφωνα με την Έκθεση του Αμερικανικού Συμβούλιου Όρασης:

 • Το νερό αντανακλά έως και 100% τις ακτίνες UV
 • Το χιόνι αντανακλά το 85%
 • Η ξηρή άμμος και το σκυρόδεμα αντανακλούν έως και 25%
 • Ακόμη και το χόρτο αντανακλά έως 3%

Για τους λόγους αυτούς, είναι σημαντικό να φοράτε πάντα γυαλιά ηλίου για να προστατεύετε τα μάτια σας ανά πάσα στιγμή όταν είστε σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν το επάγγελμά σας απαιτεί να περνάτε μεγάλο μέρος της ημέρας σας σε εξωτερικούς χώρους ή αν απλώς σας αρέσει να περνάτε όσο το δυνατόν περισσότερο ελεύθερο χρόνο στον ήλιο.

Η ξεχασμένη ομάδα υψηλού κινδύνου

Ο κίνδυνος βλάβης των ματιών από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου είναι σωρευτικός. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος συνεχίζει να αυξάνεται καθώς περνάμε ολοένα και περισσότερο χρόνο στον ήλιο καθ’ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Για το λόγο αυτό, η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία θα πρέπει να ξεκινήσει από την πρώιμη παιδική ηλικία. Ο αμφιβληστροειδής του παιδιού είναι πιο ευαίσθητος στις υπεριώδεις ακτίνες, επειδή ο φακός μέσα στο μάτι ενός παιδιού είναι καθαρότερος από το φακό ενός ενήλικα. Έτσι επιτρέπεται περισσότερο ποσοστό των ακτινών UV να διεισδύσουν βαθιά στο μάτι.

Γνωρίζατε ότι

Περισσότερο από το 56% των γονέων λένε ότι φορούν γυαλιά ηλίου για να προστατεύσουν τα μάτια τους, αλλά λιγότερο από το 29% λένε ότι αγοράζουν γυαλιά ηλίου παιδικά για την προστασία των παιδιών τους.

Η φθορά στα μάτια των παιδιών λόγω της UV αυξάνεται από το γεγονός ότι τα παιδιά τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους από τους περισσότερους ενήλικες. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές λένε ότι σχεδόν το ήμισυ της συνολικής ανθρώπινης έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία ενός ατόμου εμφανίζεται μέχρι την ηλικία των 18 ετών.

Για την επαρκή προστασία των ματιών, τα παιδικά γυαλιά ηλίου πρέπει να θεωρούνται απαραίτητος εξοπλισμός για τα παιδιά όλων των ηλικιών. Ακόμα και αν το παιδί σας χρειάζεται ή όχι διορθωτικούς φακούς για μυωπία ή άλλα προβλήματα όρασης.

Υπάρχουν σύννεφα. Δεν χρειάζονται γυαλιά ηλίου.

Και όμως μεγάλο λάθος!

Ίσως εκπλαγείτε αν μάθετε ότι η κάλυψη του ουρανού με σύννεφα δεν μειώνει σημαντικά την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Ο κίνδυνος υπεριώδους ακτινοβολίας μπορεί να είναι υψηλός ακόμη και αν ο καιρός είναι θολός ή συννεφιασμένος. Αυτό οφείλεται στο ότι η UV είναι αόρατη ακτινοβολία, και όχι ορατό φως, και μπορεί και διεισδύει στα σύννεφα.

Και οι δύο ακτίνες UVA (μεγάλου μήκους κύματος) και UVB (μικρού μήκους κύματος) μπορούν να περάσουν από τα σύννεφα και να προκαλέσουν βλάβη στα μάτια ακόμα και στις μέρες με συννεφιά.

Έτσι, τα γυαλιά ηλίου που εμποδίζουν το 100% UV είναι εξίσου σημαντικά για την προστασία των ματιών σε μερικώς συννεφιασμένες και νεφελώδεις ημέρες όπως και σε ημέρες πλήρους ηλιοφάνειας.

Επειδή οι ακτίνες UV είναι αόρατες, δεν επηρεάζονται από το χρώμα απόχρωσης ή την πυκνότητα των φακών γυαλιών ηλίου. Είναι το υλικό φακού ή άλλα πρόσθετα φίλτρα στους φακούς και όχι η απόχρωση που καθορίζει το επίπεδο προστασίας που παρέχουν τα γυαλιών ηλίου από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Κίνδυνος στα μεγάλα και χαμηλά υψόμετρα

Θυμάστε το μάθημα της γεωγραφίας που μισούσατε στο γυμνάσιο; Λοιπόν, έρχεται τελικά να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε τον κίνδυνο υπεριωδών ακτινών όπου ζείτε.

Οι άνθρωποι που ζουν σε υψηλότερα υψόμετρα ή ζουν πιο κοντά στον ισημερινό είναι πιο εκτεθειμένοι σε υπεριώδη ακτινοβολία και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις βλάβες της υπεριώδη ακτινοβολία τόσο για το δέρμα όσο και για τα μάτια.

Σύμφωνα με την Εθνική Ωκεανική και Ατμοσφαιρική Υπηρεσία της Αμερικής (NOAA), η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αυξάνεται 4 με 5 τοις εκατό για κάθε 300 μέτρα ύψους.

Για παράδειγμα, η ποσότητα έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία που θα συναντήσατε σε περιοχές κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας όπως η Αθήνα είναι χαμηλότερη κατά 15% από ό, τι σε μια περιοχή κοντά στο βουνό όπως η Αράχοβα. Αλλά αν επισκέπτεστε την Αράχοβα για διακοπές και σκι το χειμώνα, πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη την προστιθέμενη αντανάκλαση των ακτινών UV από το χιόνι. Σε αυτό το σενάριο, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία θα πάει από 15% υψηλότερη (και  μόνο λόγω ανύψωσης) σε περίπου 60% υψηλότερη, καθώς το χιόνι αντανακλά περίπου τέσσερις φορές περισσότερο UV από την άμμο της ερήμου.

 

Γνωρίζατε ότι

Το 19% των ανδρών και το 15% των γυναικών στις Η.Π.Α. λένε ότι δεν προστατεύουν τα μάτια τους από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία επειδή δεν πιστεύουν ότι κινδυνεύουν από βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αυξάνεται όσο πιο κοντά βρίσκεστε στον ισημερινό, όπου ο ήλιος είναι πιο κοντά στην επιφάνεια της γης. Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι επίσης ισχυρότερη κοντά στον ισημερινό, επειδή το στρώμα του όζοντος της ατμόσφαιρας, το οποίο φιλτράρει μερικές ακτίνες UV, είναι λεπτότερο στην περιοχή αυτή.

Είναι σημαντικό να φοράτε γυαλιά ηλίου για να προστατεύετε τα μάτια σας από τις επιπτώσεις UV, όπου και αν ζείτε. Αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιοχές με μεγαλύτερη ένταση UV.

Δεν υπάρχουν ώρες αιχμής για την έκθεση σε UV

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι ο κίνδυνος βλάβης από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι υψηλότερος το μεσημέρι, μεταξύ των ωρών 10 π.μ. και 2 μ.μ.

Ενώ είναι αλήθεια ότι ο ήλιος γενικά είναι στο υψηλότερο σημείο στον ουρανό αυτή τη στιγμή, αυξάνοντας την ένταση των ακτίνων UV, ο κίνδυνος βλάβης των ματιών από την υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να είναι μεγαλύτερος νωρίτερα το πρωί και αργότερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, τα πρωινά (8 έως 10 π.μ.) και το απόγευμα (2 με 4 μ.μ.) τα μάτια σας λαμβάνουν διπλάσια ποσότητα UV από τις μεσημεριανές ώρες (10 π.μ. έως 2 μ.μ.).

 

Γνωρίζατε ότι

Ενώ είναι λιγότερο έντονες από την UVB, οι ακτίνες UVA είναι από 30 έως 50 φορές πιο διαδεδομένες και προκαλούν μακροχρόνιες σοβαρές βλάβες στα κύτταρα του δέρματος.

Είναι σημαντικό να μην ξεγελιέστε και να μην σκέφτεστε ότι μόνο η θερμοκρασία της ημέρας αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο από UV στα μάτια σας. Είναι σημαντικό να προστατεύετε σωστά τα μάτια σας ανά πάσα στιγμή όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους.

 

Γυαλιά ηλίου και UV ακτινοβολία – Συμπεράσματα

Τα σωστά γυαλιά ηλίου είναι η καλύτερη άμυνα κατά των βλαβών από την υπεριώδη ακτινοβολία και πολύ σημαντικά για την υγεία των ματιών σας.

Η χρήση γυαλιών ηλίου που εμποδίζουν το 100 τοις εκατό της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου θα πρέπει να ξεκινάει στην πρώιμη παιδική ηλικία και να συνεχίζεται καθ’ ‘ όλη τη διάρκεια της ζωής.

Η καλύτερη λύση για υγιή μάτια είναι η σωστή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, με κατάλληλα γυαλιά ηλίου ανεξάρτητα από την εποχή, την τοποθεσία ή τις δραστηριότητες.

Τα σωστά γυαλιά ηλίου μπορούν να αποτρέψουν τα προβλήματα υγείας των ματιών πριν ξεκινήσουν και να βοηθήσουν στη μείωση της μελλοντικής βλάβης στην υγεία των ματιών τόσο των ενήλικων όσο των παιδιών.

Δείτε την συλλογή μας απο αντρικά γυαλιά ηλίου, γυναικεία γυαλιά ηλίου & παιδικά γυαλιά ηλίου που σας παρέχουν τη μέγιστη προστασία από τις ακτίνες UV.

Δεν είναι απαραίτητο να ξοδέψετε μια περιουσία για ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου. Μπορείτε να αναζητήσετε τις προσφορές μας και να προστατέψετε τα μάτια σας με οικονομικά γυαλιά ηλίου. Όλοι μας οι φακοί παρέχουν τα απαραίτητα φίλτρα για την προστασία των ματιών σας.

 • -50%

  , , , , ,

  25,00

  Εξαντλημένο

  ΑΓΟΡΑ
 • , , , ,

  60,50

  Άμεση παραλαβή / Παράδoση 1 έως 3 ημέρες

  ΑΓΟΡΑ
 • -57%

  , , , , ,

  19,00

  Σε απόθεμα

  ΑΓΟΡΑ
 • 19,99

  Άμεση παραλαβή / Παράδoση 1 έως 3 ημέρες

  ΑΓΟΡΑ
 • -100%

  , , , , , , ,

  Εξαντλημένο

  ΑΓΟΡΑ
 • -39%

  , ,

  47,00

  Άμεση παραλαβή / Παράδoση 1 έως 3 ημέρες

  ΑΓΟΡΑ
 • , , ,

  19,99

  Εξαντλημένο

  ΑΓΟΡΑ
 • -51%

  ,

  19,00

  Άμεση παραλαβή / Παράδoση 1 έως 3 ημέρες

  ΑΓΟΡΑ
 • -19%

  , , ,

  49,00

  Άμεση παραλαβή / Παράδoση 1 έως 3 ημέρες

  ΑΓΟΡΑ
 • -35%

  , , , ,

  25,00

  Σε απόθεμα

  ΑΓΟΡΑ
 • -50%

  , ,

  25,00

  Άμεση παραλαβή / Παράδoση 1 έως 3 ημέρες

  ΑΓΟΡΑ
 • -60%

  , , ,

  19,99

  Άμεση παραλαβή / Παράδoση 1 έως 3 ημέρες

  ΑΓΟΡΑ

Κέρδισε 10% Έκπτωση

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και κερδίσε 10% έκπτωση

στην πρώτη σου παραγγελία