Γυαλιά ηλίου Aviator

Είναι αναμφισβήτητο ότι τα γυαλιά ηλίου Aviator είναι ένα ίσως το πιο δημοφιλή μοντέλο. Οι περισσότεροι ήρωες φοράνε αυτό το μοντέλο όπως και πολύ διάσημοι. Τα γυαλιά ηλίου aviator μπορεί να μην ήταν τα πρώτα γυαλιά ηλίου που κατασκευάστηκαν, αλλά ήταν τα πρώτα που είχαν ένα ξεχωριστό και λειτουργικό  στυλ. Είναι το μοντέλο που έκανε τα γυαλιά ηλίου ένα καθημερινό αξεσουάρ.

Από πού προέρχονται τα γυαλιά ηλίου aviator και ποιο είναι το σωστό ζευγάρι για εσάς;

Θα ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία αυτών των διάσημων γυαλιών, και των πολλών διαφορετικών σχεδίων aviator που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά σήμερα. Θα δούμε επίσης πώς να επιλέξετε ένα ζευγάρι που σας ταιριάζει και μερικές συμβουλές για το στυλ.

Το πρώτο δημοφιλές στυλ των «αεροπόρων» αναπτύχθηκε από την Bausch & Lomb το 1936 για να προστατεύσει τα μάτια των στρατιωτικών πιλότων  εξ ου και το όνομα αεροπόρος  και να αντικαταστήσει τα πιο δυσχρηστα γυαλιά που φορούσαν μέχρι τότε. Το ιδιαίτερο σχήμα τους τους έκανε τόσο λειτουργικούς όσο και μοντέρνους, αλλά ας ξεκινήσουμε με την ιστορία προέλευσης των γυαλιών ηλίου.

Γυαλιά ηλίου για το στρατό

Στον Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμο έγινε η πρώτη χρήση αεροπλάνων σε αποστολές μάχης και αναγνώρισης. Για την καλύτερη προστασία από εχθρικές αντιαεροπορικές άμυνες, οι πιλότοι πέταγαν πάνω από το κάλυμμα των σύννεφων όσο ήταν δυνατόν. Οι πιλότοι συχνά επέστρεφαν από τη μάχη με στεγνά μάτια και πονοκεφάλους λόγω του έντονου ηλιακού φωτός σε μεγάλα υψόμετρα. Τα γυαλιά που χρησιμοποιούσαν εκείνη τη στιγμή θόλωναν από τις ψυχρές θερμοκρασίες πάνω από τα σύννεφα. Το στρατό προσπάθησε να διορθώσει αυτό το ζήτημα συνεργαζόμενο με την Bausch & Lomb για να αναπτύξει αντηλιακά γυαλιά για τους πιλότους τους.

Αρχικά τα γυαλιά αυτά ήταν σχεδιασμένα για χρησιμότητα και όχι για τη μόδα. Το σχήμα του αεροπόρου βελτιστοποιεί την προστασία από τον ήλιο και την ορατότητα. Η ερευνητική ομάδα της Bausch & Lomb ανακάλυψε ότι οι μεγάλοι, φακοί σε σχήμα δάκρυ που ακολουθούν τη γραμμή του ζυγωματικού και προσφέρουν απόλυτη κάλυψη για τα μάτια και μπλοκάρουν το περισσότερο φως. Οι φακοί ήταν σκοτεινοί και καθρέφτιζαν για να ελαχιστοποιήσουν τις αντανακλάσεις από τα σύννεφα. Το στιλ των γυαλιών δεν ονομάστηκε ακόμη «αεροπόρος». Η Bausch & Lomb κυκλοφόρησε την αεροναυτική λύση τους με το όνομα «Ray Ban». Αυτά τα γυαλιά ηλίου ήταν επαναστατικά για πιλότους μαχητών αεροπλάνων και αναγνώρισης. Μετά τον πόλεμο, εγκρίθηκαν και μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους στρατιωτικούς πιλότους των ΗΠΑ.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’30, τα γυαλιά ηλίου Ray Ban έγιναν εμπορικά διαθέσιμα για διάσημους αθλητές ακριβών αθλημάτων όπως σε παίκτες γκολφ. Ήταν ένα σύμβολο κύρους, αλλά δεν ήταν ακόμη ευρέως διαθέσιμα. Ο Al Capone φωτογραφήθηκε φορώντας ένα ζευγάρι. Για τους διάσημους άντρες, τα γυαλιά ηλίου έγιναν σημάδι στυλ και αθλητισμού. Ήδη, οι αεροπόροι είχαν κερδίσει τη φήμη τους ως cool.

Μόνο μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι αεροπόροι απέκτησαν τη σταθερή τους σχέση με τον στρατό και το όνομά τους. Τα γυαλιά ηλίου έγιναν τυπικό αξεσουάρ για πιλότους και ζητήθηκαν από στρατηγούς και αξιωματικούς. Η πρώτη έγκριση διασημοτήτων των γυαλιών προήλθε από τον στρατηγό Ντάγκλας Μακ Άρθουρ, ο οποίος φωτογραφήθηκε με τα γυαλιά ηλίου aviator, όταν οι ΗΠΑ ανακατέλαβαν τις Φιλιππίνες το 1944. Η φωτογραφία έγινε διάσημη και το ίδιο και τα γυαλιά ηλίου.

Μετά τον πόλεμο, οι πιλότοι έφεραν τα γυαλιά ηλίου τους στο σπίτι και συνέχισαν να τα φορούν για αθλητικές και υπαίθριες δραστηριότητες. Στην πολιτική ζωή, οι αεροπόροι συνδέονταν με ηρωισμό, γενναιότητα και πατριωτισμό.

Τα γυαλιά ηλίου aviator στο Χόλιγουντ

Μετά τον πόλεμο, η κινηματογραφική βιομηχανία δημιούργησε μαζικά πολεμικές ταινίες και οι πρωταγωνιστές, συχνά πιλότοι ή αξιωματικοί, φορούσαν γυαλιά ηλίου Aviator. Έτσι τα γυαλιά, συνδέθηκαν πιο σταθερά με την ανδρεία, την αρρενωπότητα και το σέξι. Η εμπορική παραγωγή αυξήθηκε και οι αεροπόροι έγιναν ευρύτερα διαθέσιμοι και λιγότερο δαπανηροί για τον μέσο καταναλωτή.

Οι αεροπόροι έγιναν αξεσουάρ για αστέρες και διασημότητες ταινιών στη δεκαετία του ’50 και του ’60. Ο Μάρλον Μπράντο τα φορούσε σχεδόν συνέχεια, ο Έλβις τα έκανε υπογραφή του, όπως και η Γκλόρια Στάινεμ. Στη δεκαετία του ’70, οι χρωματισμένοι φακοί διατέθηκαν στο εμπόριο και τα ροζ γυαλιά ηλίου aviator ήταν διαθέσιμα για τις γυναίκες.

Η θέση του αεροπόρου ως δικαιώματα για γυαλιά ηλίου σταθεροποιήθηκε το 1986 με την κυκλοφορία του Top Gun, με πρωταγωνιστές τους Tom Cruise και Val Kilmer.

 

Ποιοι τύποι υπάρχουν στα γυαλιά ηλίου aviator

Σήμερα, υπάρχουν πολλές παραλλαγές του κλασικού αεροπόρου. Έγχρωμοι φακοί, ορθογώνια πλαίσια και πολωμένες εκδόσεις έχουν γίνει δημοφιλείς. Γενικά, όλοι οι αεροπόροι έχουν κοινά αυτά τα χαρακτηριστικά:

Φακοί 2-3 φορές μεγαλύτεροι από την υποδοχή ματιών

Λεπτό σκελετό

Διπλή ή τριπλή γέφυρα

Βραχίονες που αγκιστρώνονται πίσω από τα αυτιά

Μεγάλοι κυρτοί φακοί που προστατεύουν πλήρως το μάτι

Ρυθμιζόμενα επιθέματα μύτης

Σχηματισμός δακρύων που ακολουθεί το περίγραμμα του ζυγωματικού

 

Παραδοσιακά, τα πλαίσια αεροπόρων ήταν μεταλλικά, αλλά σήμερα μπορούν να είναι από πλαστικό ή κυτταρίνη για ένα πιο άκαμπτο σκελετό. Το σχήμα του πλαισίου είναι είτε οι τυπικοί στρογγυλεμένοι φακοί είτε οι φακοί που γίνονται πιο ορθογώνιοι στο μεγαλύτερο άκρο του δακρύου. Οι oversized  σκελετοί αεροπόρων έχουν γίνει πολύ μοντέρνοι για τις γυναίκες. Οι λάτρεις της υπαίθρου και οι αθλητές χρησιμοποιούν τα γυαλιά ηλίου aviator με πολωμένους φακούς για να περιορίσου τις αντανακλάσεις του φωτός. Οι φακοί διατίθενται σε διάφορα χρώματα, με πιο συνηθισμένα να είναι μαύρο, γκρι, σκούρο πράσινο, σκούρο μπλε ή καθρέφτη. έντονα χρώματα όπως ροζ, κόκκινο, μοβ ή γαλάζιο δημιουργούν ένα πιο σύγχρονο statement.

Ποιος μπορεί να φορέσει γυαλιά ηλίου aviator;

Οι αεροπόροι είναι ένα κλασικό στυλ γυαλιών ηλίου που ταιριάζει καλά στα περισσότερα σχήματα προσώπου. Οι κλασικοί αεροπόροι των δακρύων είναι μια εξαιρετική επιλογή για πρόσωπα με σχήματα οβάλ, τετράγωνα και καρδιάς. Τα επιμήκη πρόσωπα μπορούν να βάλουν τα υπερβολικά μεγάλα πλαίσια, ενώ τα στρογγυλά πρόσωπα θα πρέπει να αναζητούν πιο ορθογώνια γυαλιά ηλίου για να εξισορροπήσουν τα χαρακτηριστικά τους. Τα πρόσωπα σε σχήμα διαμαντιού φαίνονται καλύτερα με στενότερα πλαίσια που παραμένουν μέσα στα μάγουλα, οπότε μείνετε μακριά από τους oversized αεροπόρους.

Εάν δεν είστε σίγουροι σε ποια κατηγορία ανήκετε, εδώ μπορείτε να βρείτε ένα χρήσιμο οδηγό για την εύρεση του κατάλληλου ζευγάρια σύμφωνα με το σχήμα προσώπου σας. Σε γενικές γραμμές ένα κλασικός ζευγάρι aviator θα λειτουργήσει για τα περισσότερα πρόσωπα.

Εκτός από το σχήμα του σκελετού, λάβετε υπόψη τον τόνο και το στυλ του δέρματός σας. Οι πιο ζεστοί τόνοι φαίνονται υπέροχοι με χρυσό υλικό, ενώ οι δροσεροί τόνοι του δέρματος φαίνονται φωτεινοί και όμορφοι δίπλα στο ασήμι.

Είναι τα γυαλιά ηλίου Aviator Unisex;

Αν και οι αεροπόροι είχαν αρχικά σχεδιαστεί για στρατιωτικούς, μπορούν να ταιριάξουν υπέροχο τόσο σε αγόρια όσο και σε κορίτσια. Τα υπερμεγέθη πλαίσια με ανοιχτούς φακούς ήταν μια πολύ δημοφιλής επιλογή για τις γυναίκες πρόσφατα, ενώ οι κλασικοί σκοτεινοί φακοί σε μεταλλικά πλαίσια είναι μια δοκιμασμένη επιλογή επιτυχίας για τους άνδρες. Μερικά στυλ μπορεί να ταιριάζουν καλύτερα σε άνδρες ή γυναίκες, αντίστοιχα. Πλέον στην αγορά κυκλοφορούν πολλά σχέδια σε unisex γυαλιά ηλίου aviator. Αυτό που χρειάζεται προσοχή κατά την επιλογή είναι το μέγεθος των σκελετών. Για πιο μεγάλα αντρικά πρόσωπα θα χρειαστούν σκελετοί μεγαλύτερου μεγέθους. Αντίστοιχα πιο μικροί σκελετοί για να γυναικεία μικρά πρόσωπα.

Στις σελίδες μας θα βρείτε ποικιλία σε γυαλιά ηλίου aviator. Θα βρείτε γυαλιά ηλίου ανδρικά, γυναικεία γυαλιά ηλίου σε μοναδικά σχέδια και χρώματα. Ακόμα θα βρείτε γυαλιά ηλίου σε προσφορές για να αποκτήσετε εύκολα το ζευγάρι που λείπει από τη συλλογή σας.

 • -43%

  ,

  149,00

  Παράδοση σε 1 - 3 ημέρες

  ΑΓΟΡΑ
 • -38%

  ,

  139,00

  Παράδοση σε 1 - 3 ημέρες

  ΑΓΟΡΑ
 • -62%

  , ,

  19,00

  Άμεση παραλαβή / Παράδoση 1 έως 3 ημέρες

  ΑΓΟΡΑ
 • -60%

  ,

  19,99

  Άμεση παραλαβή / Παράδoση 1 έως 3 ημέρες

  ΑΓΟΡΑ
 • -60%

  ,

  19,99

  Άμεση παραλαβή / Παράδoση 1 έως 3 ημέρες

  ΑΓΟΡΑ
 • -60%

  ,

  19,99

  Άμεση παραλαβή / Παράδoση 1 έως 3 ημέρες

  ΑΓΟΡΑ
 • -60%

  ,

  19,99

  Άμεση παραλαβή / Παράδoση 1 έως 3 ημέρες

  ΑΓΟΡΑ
 • -60%

  , , ,

  19,99

  Άμεση παραλαβή / Παράδoση 1 έως 3 ημέρες

  ΑΓΟΡΑ
 • -60%

  , , , , ,

  19,99

  Άμεση παραλαβή / Παράδoση 1 έως 3 ημέρες

  ΑΓΟΡΑ
 • -60%

  ,

  19,99

  Άμεση παραλαβή / Παράδoση 1 έως 3 ημέρες

  ΑΓΟΡΑ
 • -60%

  ,

  19,99

  Άμεση παραλαβή / Παράδoση 1 έως 3 ημέρες

  ΑΓΟΡΑ
 • -60%

  ,

  19,99

  Άμεση παραλαβή / Παράδoση 1 έως 3 ημέρες

  ΑΓΟΡΑ

Κέρδισε 10% Έκπτωση

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και κερδίσε 10% έκπτωση

στην πρώτη σου παραγγελία