Αθλητικά γυαλιά ηλίου

Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα μας ο βασικός ρόλος που έχουν τα γυαλιά ηλίου είναι η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Φυσικά τα γυαλιά ηλίου αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μόδας και σημαντικό αξεσουάρ για τη δημιουργία στυλ. Όμως πριν αγοράσατε ένα καινούργιο ζευγάρι γυαλιά ηλίου πρέπει να σκεφτείτε καλά ποια θα είναι η χρήση του.

Αν είστε λάτρεις των αθλημάτων όπως το τρέξιμο και η  ποδηλασία και γενικά αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τα γουλιά για αθλητικές δραστηριότητες τότε αναμφίβολα θα πρέπει να επιλέξετε ένα ζευγάρι αθλητικά γυαλιά ηλίου.

Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίου πρέπει να επιλέξετε αθλητικά γυαλιά ηλίου;

Ένα καλό ζευγάρι αθλητικά γυαλιά ηλίου μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά κατά τη διάρκεια της χρήσης του. Σκεφτείτε το ! Τα αθλητικά γυαλιά ηλίου είναι σχεδιασμένα για να ταιριάζουν άνετα στο πρόσωπο, να προστατεύουν τα μάτια σας από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) και να έχουν την απαραίτητη αντοχή για τον αθλητισμό. Ταυτόχρονα θα σας δώσουν το απαραίτητο στυλ στις αγωνιστικές σας φωτογραφίες. Από την άλλη πλευρά, το λάθος ζευγάρι μπορεί να σας δημιουργήσει προβλήματα, όπως και σπατάλη χρημάτων, και μπορεί να αναγκαστείτε να τα πετάξετε στα μέσα της διαδρομής σας. Υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε ένα ζευγάρι αθλητικά γυαλιά ηλίου.

Προστασία UV

Οι υπεριώδεις ακτίνες φωτός αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για τους δρομείς. Όχι μόνο γιατί  αυτή η επιβλαβής μορφή ακτινοβολίας μπορεί να βλάψει το δέρμα (θυμηθείτε να φοράτε και αντηλιακό), Αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τα μάτια σας Οι δρομείς που τρέχουν στους δρόμους ή τα μονοπάτια και εκτίθενται στον ήλιο καθημερινά διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο. Οι ακτίνες UV, μια μορφή αόρατου φωτός, μπορούν να προκαλέσουν ζημιά ακόμη και σε συννεφιασμένες ημέρες. Αυτές οι ακτίνες ακτινοβολούν απευθείας από τον ήλιο, αλλά μπορούν επίσης να αντανακλώνται από το έδαφος, από το χιόνι, την άμμο και άλλες επιφάνειες.

Υπάρχουν δύο τύποι ακτινών UV: οι UV-A και οι UV-B. Οι ακτίνες UV-A μπορούν να βλάψουν την κεντρική όρασή σας. Αυτός ο τύπος υπεριώδους φωτός μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην ωχρά κηλίδα, το τμήμα του αμφιβληστροειδούς στο πίσω μέρος του ματιού σας. Οι ακτίνες UV-B, οι οποίες είναι ακόμη πιο καταστροφικές, μπορούν να επηρεάσουν το μπροστινό μέρος του ματιού σας, ειδικά τον κερατοειδή και τον φακό. Οι ακτίνες UV μπορούν να οδηγήσουν σε εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, μια κύρια αιτία απώλειας όρασης κυρίους τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Επιπλέον, αυτές οι ακτίνες μπορούν να προκαλέσουν καταρράκτη, καρκίνο του δέρματος γύρω από τα βλέφαρα και ηλιακό έγκαυμα του κερατοειδούς.

Τα γυαλιά που απορροφούν τις ακτίνες UV-A και UV-B μπορούν να βοηθήσουν πολύ στην προστασία των ματιών σας κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής. Γυαλιά ηλίου με φωτοχρωμικούς φακούς και φακούς που διαθέτουν επικαλύψεις για το μπλοκάρισμα της UV  είναι αποτελεσματικά και μπορείτε να βρείτε σε οικονομικές τιμές.

Τα αθλητικά γυαλιά ηλίου προσφέρουν άνεση

Όταν επιλέγετε τα γυαλιά ηλίου για να τρέχετε, θα θέλετε σίγουρα να βεβαιωθείτε ότι ταιριάζουν καλά και κάθονται άνετα στο πρόσωπό σας. Η δυσφορία από τη χρήση ακατάλληλων γυαλιών μπορεί να μεγεθυνθεί κατά τη διάρκεια μακρύτερων διαδρομών. Το κλειδί για την εύρεση του σωστού ζεύγους γυαλιών ηλίου είναι η προσοχή στο πλάτος. Εάν τα γυαλιά ηλίου είναι πολύ στενά για το πρόσωπό σας, μπορεί να οδηγήσουν σε δυσφορία. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι τα γυαλιά να πιέζουν τους κροτάφους σας και το πλαϊνό μέρος του κεφαλιού σας. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι ο σκελετός κάθεται άνετα στη ρινική γέφυρα χωρίς να δημιουργεί πίεση. Τέλος, θα πρέπει να ταιριάζει σωστά για να αποτρέψετε την ολίσθηση ή την αναπήδηση των γυαλιών καθώς θα τρέχετε.

Πολωμένοι φακοί

Οι πολωμένοι φακοί κόβουν το έντονο φως που αντανακλάται από φωτεινές επιφάνειες και αυτοκίνητα. Αυτή η δυνατότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους δρομείς δρόμου που αντιμετωπίζουν πολλά αντανακλαστικά αντικείμενα και φωτεινές αντανακλάσεις. Η διαφορά μεταξύ πολωμένων και μη πολωμένων φακών μπορεί να είναι αρκετά σημαντική. Η αφαίρεση της λάμψης επιτρέπει στα μάτια σας να χαλαρώσουν περισσότερο και κάνουν μια πιο εστιασμένη και λιγότερο αγχωτική διαδρομή. Για δρομείς που τρέχουν σε μονοπάτια ή δρομείς που προτιμούν απογευματινές ώρες, αυτή η λειτουργία δεν είναι και τόσο σημαντική.

Αποχρώσεις

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή των γυαλιών ηλίου σας είναι η απόχρωση του φακού. Υπάρχει μια εσφαλμένη πεποίθηση ότι οι πιο σκούρες αποχρώσεις του φακού παρέχουν περισσότερη προστασία. Μην παρασύρεστε από αυτό. Η μονάδα μέτρησης, όπως έχουμε αναφέρει εδώ, είναι η προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η απόχρωση κάνει τη διαφορά. Η απόχρωση τριαντάφυλλου μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη αντίθεση στις τεχνικές συνθήκες διαδρομής. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι ιδανικό για δρομείς μονοπατιών και υπεραμαραθώνιους που κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής τους σε τεχνικό έδαφος. Οι πιο σκοτεινές αποχρώσεις, από την άλλη πλευρά, είναι χρήσιμες για τη μείωση της λάμψης και τη μείωση της έντασης του ήλιου.

 

Τελικές σκέψεις

Στην αγορά θα βρείτε σίγουρα πολλά πολωτικά γυαλιά ηλίου. Υπάρχουν όμως και μάρκες οι οποίες εξειδικεύονται στα αθλητικά γυαλιά ηλίου. Σε αυτές θα βρείτε το πλεονέκτημα το μαλακού υλικού στο σκελετό και την καλή εφαρμογή στο πρόσωπο. Επίσης οι ποιοτικοί φακοί polarized που διαθέτουν  θα σας βοηθήσουν να κάνετε τις δραστηριότητες σας με άνεση και ασφάλεια. Ίσως χρειάζεται λοιπόν να επενδύσετε λίγα περισσότερα χρήματα αν σκοπεύετε να χρησιμοποιείτε τα αθλητικά γυαλιά ηλίου σε καθημερινή βάση. Καλό τρέξιμο!

Στις σελίδες μας θα βρείτε αθλητικά γυαλιά ηλίου κατάλληλα για την δραστηριότητα που σας αρέσει.

Κέρδισε 10% Έκπτωση

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και κερδίσε 10% έκπτωση

στην πρώτη σου παραγγελία